Evde yoğurt mayalama tarifim
Merhaba arkadaşlar herkesin merak ettiği evde yoğurt mayalanması nasıl olur.
özellikle kahvaltıda vazgeçilmezlerden yer alan yoğurt,hiçbir katkı
maddesi içermeyen kendi ellerinizle sofranıza yoğurdu indirmek ne kadar
güzel olacağını tahmın bile ediyorum.Sizleri daha fazla bekletmeden
yoğurt nasıl mayalanır anlatayım.
5 kilo Süt
1,5 yemek kaşığı maya için(yoğurt)
1 fiske tuz
1 fiske şeker
Yapılışı:
Aldığımız sütü süzegden süzüp kaynatılacak tencereye boşaltılır.
Ocağa alınır,orta ateşde kaynama düşene kadar arada kepçeyle
karıştırılır.Kaynama düşdükden sonra ocağı kısıp kısık ateşde
yavaş yavaş arada karıştırıp iyice kaynattıkdan sonra
ocak kapatılır.
10dk.geçtikden sonra kovaya boşaltılır.Çok soğuk olmayacak şekilde
yani ılık bir hal aldıkdan sonra,maya için kullanılacak olan yoğurdu
bir kaseye koyup tuzu ve şekeride ilave edip,sütün içine yemek kaşığıyla
mayayı dairesel şekilde kenarlarından aktarıp çok karıştırmadan mayayı koyup
kovanın kapağı kapatılır.Oda sıcaklığında süt yoğurt halini bulana kadar bekletilir.
5 saat sütün mayalanmasını sağlar.5 saat sonrasında mayalanan yoğurdun kapağında ki
su tanecikleri yoğurdun içine girmemesine özen gösterip kapağı kurutmak lazım.
Yoğurt iyice kendini tuttukdan sonra karıştırmadan çalkalamadan yavaş bir şekilde
alıp buzdolabında birgün boyunca yoğurdu kesmeden beklemek o yoğurdun
daha güzel kesme gibi yoğurt elde edilmiş olursunuz.Yoğurdu kullanılacağı zaman
üzerinde ki kaymağı yemek kaşığı yardımıyla alıp değerlendirebilirsiniz.
İsterseniz öyle de yenilir.Sofranız bol gönlünüz hoş olsun,afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder